Adviezen

Hieronder vindt u een aantal projecten waaraan de Zonnewijzerkring met adviezen heeft bijgedragen. Meer recente projecten worden binnenkort toegevoegd.


Maart 2017: restauratie van een armillairsfeer

Bij het Drents Museum in Assen stond een armillairsfeer in slechte conditie. Met advies van de Zonnewijzerkring kon Paulien Kaan, gediplomeerd metaalrestauratrice, hem in oude luister herstellen. Inclusief het windvaantje met engel en wereldbolletje op de poolstijl.


De zonnewijzer vóór de restauratie, ontdaan van roest en verfresten


De zonnewijzer als nieuw


Oktober 2016: restauratie van antieke armillairsfeer

Bij kasteel Heeze stond een oude armillairsfeer, die eerder op onoordeelkundige wijze ′opgeknapt′ was. Met advies van de Zonnewijzerkring is hij gerestaureerd.


De zonnewijzer vóór de restauratie


De zonnewijzer is klaar. Inmiddels is ook een nieuwe windvaan aangebracht, met het familiewapen


Juli 2016: bouw van jubileum-zonnewijzer

Bij PM Bearings in Dedemsvaart is met advies van de Zonnewijzerkring een grote zonnewijzer gebouwd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan.

De armillairsfeer bij PM Bearings


April 2016: restauratie van de grote ANWB-zonnewijzer in Den Haag

De zonnewijzer was in slechte conditie. De Zonnewijzerkring werd om advies gevraagd hoe de restauratie van de grote armillosfeer bij het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag aangepakt kon worden.


De zonnewijzer vóór de restauratie

Ons lid Volkert Hoogeland heeft ervoor gezorgd dat een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld werd. Inmiddels staat de zonnewijzer weer als vanouds in de tuin van het ANWB-hoofdkantoor. Lees meer >>


De gerestaureerde zonnewijzer


Februari 2014: zonnewijzer aan de kerk in Wilp

Zat er ooit een zonnewijzer aan de middeleeuwse kerk van Wilp en zo ja, hoe zou die eruit gezien kunnen hebben? Met deze vraag kwamen Frans Pieters en Marten Bosma naar de Zonnewijzerkring. Die hielp bij een inventarisatie van zonnewijzers aan oude kerken in de wijde omgeving van Wilp. Ons lid Hendrik Hollander ontwierp uiteindelijk een nieuwe zonnewijzer voor de Sint Lebuïnuskerk, met daarin de datumlijn voor 12 november, de gedenkdag van de heilige. Op 15 november 2015 werd de zonnewijzer onthuld. Zie hier voor een uitgebreid verslag over dit boeiende project.

De zonnewijzer aan de kerk van Wilp


Februari 2014: renovatie van muurzonnewijzer in Acquoy

De Stichting Zonnewijzerroute Geldermalsen, met onze leden Astrid van der Werff en Karine van Drunen als drijvende krachten, was toe aan haar vijfde project, in Acquoy, na Tricht, Geldermalsen, Deil en Beesd. Op een pand uit 1761 zat het restant van een muurzonnewijzer. De uurlijnen zijn met hulp van de Zonnewijzerkring opnieuw berekend en gereconstrueerd. Op 13 mei 2016 werd de zonnewijzer feestelijk onthuld. Zie de website van de Stichting voor alle informatie.


Het restant van de oude zonnewijzer


De vernieuwde zonnewijzer